BVO gunt bussupporters hun biertje niet

BVO gunt bussupporters hun biertje niet

Feyenoord -Cambuur (16)Komende zaterdag speelt Cambuur uit tegen AZ. Vanwege het lage veiligheidsrisico is deze wedstrijd te bezoeken met een autocombi. Supporters die per bus willen afreizen worden echter geconfronteerd met het strengere buscombiregime. Zij mogen geen alcohol nuttigen op de heenreis.

Afgelopen week heeft Supportersclub Cambuur Culture bij veiligheidsmanager Sarah Tromp per mail het verzoek neergelegd om het alcoholverbod voor busreizigers te laten vervallen. Wij zien er de logica namelijk niet van in dat bij een wedstrijd waarvoor een autocombi wordt opgelegd, bij het georganiseerde busvervoer toch de strengere regels van een buscombi worden gehanteerd.

Allereerst wordt een autocombi slechts opgelegd bij wedstrijden met een relatief laag veiligheidsrisico. Vanwege dit lagere veiligheidsrisico wordt meer vrijheid aan de supporters gegund dan bij wedstrijden waar een buscombi is opgelegd. Supporters wordt de gelegenheid geboden met eigen vervoer af te reizen naar de uitwedstrijd en zij mogen in de auto ook gewoon een biertje drinken. Echter, de supporters die toch per bus willen afreizen naar deze wedstrijden met een laag veiligheidsrisico wordt zonder enige goede reden de vrijheid een biertje te mogen drinken ontnomen. Voor deze supporters is het strenge buscombiregime van toepassing, zonder dat de veiligheidssituatie dit rechtvaardigt.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat supporters die bij een autocombi toch vrijwillig de bus pakken worden begeleid door enkele stewards. Waar supporters met de auto zonder enig toezicht van hun biertje kunnen genieten, mogen supporters die onder toezicht staan slechts een colaatje nuttigen.

Om bovenstaande samen te vatten vinden wij het erg krom dat supporters die vrijwillig bij een autocombi de bus pakken, benadeeld worden ten opzichte van supporters die met de auto gaan.

Vanwege deze redenen hebben wij bij Sarah Tromp het verzoek neergelegd om voor de autocombi tegen AZ, bij wijze van proef, alcohol toe te staan bij het door de club georganiseerde busvervoer. Naar onze mening is de wedstrijd tegen AZ bij uitstek geschikt om te experimenteren met soepelere regelgeving. Niet alleen is deze wedstrijd relatief dichtbij, ook is de kans op ongeregeldheden bij een wedstrijd tegen AZ bijzonder laag.

Tot onze grote spijt ontvingen wij afgelopen maandag een afwijzende reactie  op ons voorstel van Sarah Tromp. De BVO wil niet experimenteren met bier in de bussen op de heenreis. Volgens mevrouw Tromp wil ze niet in de hand werken “dat men vrijuit gaat drinken” op de heenreis.

Cambuur Culture heeft al meerder voorstellen gedaan om het bezoeken van uitwedstrijden prettiger te maken. Maar elk voorstel lijkt van tafel te worden geveegd. Wij hebben nu de BVO de vraag gesteld hoe zij denken het bezoeken van uitwedstrijden prettiger te maken. Of heeft dit helemaal geen prioriteit voor de volksclub?

STAND UP FOR THE CULTURE!