Cambuur Culture Cup wederom zeer geslaagd

Cambuur Culture Cup wederom zeer geslaagd

Afgelopen zaterdag vond op Sportpark Lionello, thuishaven van SC Lions’66, voor de vierde keer in successie de door Supportersclub Cambuur Culture georganiseerde Cambuur Culture Cup plaats. Dit supporterstoernooi is met een recordbezetting van 18 teams één van de grootste in zijn soort. Ruim 175 Cambuur-supporters gingen, letterlijk, met elkaar de strijd aan om aan het einde van de dag de Cambuur Culture Cup omhoog te mogen houden.

VerbroederingCambuur Culture Cup 2017

Deze editie van de Cambuur Culture Cup stond enigszins in het teken van verbroedering. Vanaf het moment dat Supportersclub Cambuur Culture het licht zag, is de relatie met de BVO SC Cambuur moeizaam geweest. Of het nu lag aan de scherpe vraagstelling cq. treffende columns van Cambuur Culture, of aan de starre houding van de club, laat ik bij deze in het midden. Feit is wel dat de laatste jaren de supportersclub en BVO SC Cambuur meer tot elkaar zijn gekomen. Cambuur Culture heeft nu periodiek overleg met de BVO, en is er een weg ingeslagen om in de toekomst een officiële partner van de BVO SC Cambuur te worden.
Deze verbroedering kreeg afgelopen zaterdag een vervolg, technisch directeur Gerald van den Belt was het team van de Zakenclub Cambuur komen versterken. Hij kon overigens niet voorkomen dat de Zakenclub Cambuur laatste werd in zijn poule. Gerald was de hele dag, zolang hij niet voetbalde, benaderbaar voor supporters uit alle geledingen, en gaf iedereen antwoord op de vragen die bij hun leefden.

PoulefaseCambuur Culture Cup 2017

De teams waren deze dag verdeeld over vier poules, waarvan de nummers één en twee zich zouden plaatsen voor de kwartfinales. De teams die zich niet zouden plaatsen gingen automatisch door naar de penaltybokaal. In poule A plaatste Lions 4 zich met gemak voor de kwartfinale. Spannend was het vooral om plaats twee en drie, Team Bierbuik plaatste zich uiteindelijk omdat men twee goals meer had gemaakt dan “Langs de lijn is niet aan de bal”. Dit laatste team plaatste zich uiteindelijk wel voor de halve finale van de penaltybokaal. In poule B waren Lions 2 en SC Billug duidelijk beter dan hun tegenstanders. Lions 3 haalde vanuit deze poule de laatste vier van de penaltybokaal. Poule C was op voorhand de “poule des doods”. Titelverdediger De Leeuwarders gingen soeverein door met vier overwinningen in de poule, in de strijd om het tweede ticket van de kwartfinale werd FC Oldehove in een onderling gevecht verslagen door de Samba Boys. Wicky Wodka United ging vanuit deze poule door in de penaltybokaal. Lwd Boys waren de sterkste in poule D, de Old Boys plaatsten zich als tweede in de poule ten koste van MI-Side LBB. Zakenclub Cambuur nam in deze poule als beste de strafschoppen.

PenaltybokaalCambuur Culture Cup 2017

Sinds de vorige editie van de Cambuur Culture Cup wordt er ook gestreden om de “Bezorgservice Willem Brouwer Penaltybokaal, zoals deze volledig heet. De teams die zich hiervoor geplaatst hebben ontmoeten elkaar in een strafschoppenserie. Voor de keepers een uitgelezen mogelijkheid om zich te onderscheiden. En voor de mindere voetbalgoden de kans om de smaak van succes te mogen proeven. Finalisten werden Langs de lijn is niet aan de bal tegen Wicky Wodka United. Door een katachtige redding van de keeper van Langs de lijn is niet aan de bal, won hij voor zijn team de penaltybokaal. Als mensen nog zeggen dat een strafschoppenserie een loterij is, werd dat het afgelopen weekend gelogenstraft. Langs de lijn is niet aan de bal won namelijk voor de tweede keer in successie de strafschoppenseries en is in het bestaan van de Cambuur Culture Cup nog ongeslagen.

Culture Cup FinalesCambuur Culture Cup 2017

De wedstrijden in de kwartfinales lieten zien dat de best voetballende ploegen overbleven. Er werd op beide velden op een hoog tempo gevoetbald, en de wil om te winnen was bij alle teams aanwezig. Dit resulteerde in boeiende wedstrijden. Lions 4 moest met 0-1 het onderspit delven tegen de Samba Boys. De Leeuwarders waren te sterk voor Team Bierbuik (4-0), en Lions 2 veegde de Old Boys van de mat (6-0). Het was lang spannend tussen Lwd Boys en SC Billug, maar SC Billug trok uiteindelijk aan het langste eind (1-2). SC Billug was in de halve finale niet opgewassen tegen De Leeuwarders (3-0), en de Samba Boys plaatsten zich ten koste van Lions 2 voor de finale (2-0). De wedstrijd om het brons werd gewonnen door Lions 2. De finale werd een spetterend sluitstuk van een geweldige voetbaldag. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, en het publiek leefde volledig mee met deze strijd, waardoor er een fantastische sfeer ontstond op sportpark Lionello. Tijdens de reguliere speeltijd wisten beide teams niet het net te vinden (0-0), waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen.

De keeper van De Leeuwarders werd de held van de dag door de derde strafschop van de Samba Boys te stoppen, de gelijkmakende strafschop werd door De Leeuwarders benut waardoor zij hun “titel” met succes hebben geprolongeerd.

Prijsuitreiking

Cambuur Culture Cup 2017

De prijsuitreiking word elk jaar verzorgt door een “Mystery guest”. In voorgaande jaren zijn Henk de Jong en Sandor van der Heide hiervoor langs geweest. Aangezien het toernooi in juni plaatsvindt zijn helaas de meeste voetballers op vakantie. De organisatie van de Cambuur Culture Cup was van mening dat, in het kader van de verbroedering, dit een uitgelezen kans was om de voorzitter van SC Cambuur te vragen om de prijsuitreiking te komen doen. Ype Smid was de hele middag aanwezig bij het toernooi, en stond iedereen die daar behoefte aan had te woord. Tijdens de overhandiging van de Cambuur Culture Cup merkte Smid op dat, wanneer De Leeuwarders volgend seizoen wederom de cup winnen, ze deze wisselbeker mogen houden. Aan de andere teams de opdracht om dat volgend seizoen te voorkomen. Mochten de Leeuwarders wel winnen, dan zal Smid de nieuwe wisselbeker beschikbaar stellen.

Grootste winst van deze dag is dat supporters en SC Cambuur naar elkaar toe aan het groeien zijn. Dit kan met het oog op de toekomst alleen maar een gunstig effect hebben.

Mijn quote van de dag is van wethouder Andries Ekhart: “De Cambuur Culture Cup belichaamt het DNA van de Cambuur-supporter!”.

Tekst: Emko Vogelzang

Alle foto’s van de Cambuur Culture Cup 2017 zijn hier te vinden »