Cambuur Culture; uitgesproken activistisch en een gevaar voor de veiligheid? Ja en nee!

Cambuur Culture; uitgesproken activistisch en een gevaar voor de veiligheid? Ja en nee!

Op 8 oktober heeft het Auditteam Voetbalvandalisme een rapport uitgebracht over de veiligheid rond wedstrijden van Cambuur. De algemene toon van het verhaal is dat het de laatste twee jaar relatief rustig is rond de wedstrijden van onze club. Dit is natuurlijk erg positief. Toch staat ook dit rapport, zoals gebruikelijk, bol van feitelijke onjuistheden.

Zo wordt gesproken over de derby tegen ‘fc’ dkv waar volgens het Auditteam regelmatig de veelgehoorde leus ‘100% anti-Fries’ klinkt. De laatste derby tegen dkv is echter van augustus 2003, en is daarmee alweer 9 jaar geleden. Daarnaast wordt bijvoorbeeld gesproken over een groep van circa 50 jonge fanatieke supporters welke tijdens wedstrijden op Zuid zit. Deze groep vormt volgens het Auditteam een risicogroep en zorgt regelmatig voor ongeregeldheden. Waar het Auditteam deze wijsheid vandaan haalt is ons een raadsel. Er zit geen groep van 50 jonge fanatieke supporters op Zuid. Zeker niet een groep die regelmatig voor ongeregeldheden zorgt. Er is zelfs totaal geen sprake van regelmatige ongeregeldheden!

Dit blijkt ook wel uit de lijst met ‘incidenten’ rond wedstrijden van Cambuur. We noemen een enkele ‘lastige’ supporter op Zuid, en een scheldpartij richting het uitvak tijdens de wedstrijd tegen AGOVV in 2010 (stel je voor!). Rond de wedstrijd tegen Go Ahead in 2011 een luidruchtige groep die vanuit het centrum richting het stadion loopt (onder invloed van alcohol zelfs, poeh!), en een dealende supporter (gebeurt in elke uitgaansgelegenheid).

De wedstrijd Cambuur – Veendam van 17 september 2010 is daarnaast vermeldenswaardig. De supporters hebben zich namelijk keurig gedragen! Iedereen staat deze unieke gebeurtenis waarschijnlijk nog helder voor de geest..

Daarnaast wordt vermeld dat de meeste supporters tevreden zijn over de uitkaart. Een beperkt deel is ontevreden. Ook ‘de groep die zich Cambuur Culture noemt’ streeft volgens het rapport naar afschaffing. Naar onze mening is er op dit moment grote onvrede over de uitkaart. Ook wij zijn ontevreden. We hebben echter een gesprek gehad met KvC en BVO, en hebben goede hoop dat op korte termijn hier grote verbeteringen in komen.

Ook Cambuur Culture wordt in het rapport genoemd. Zo valt in paragraaf 2.5 het volgende te lezen: ‘Recent manifesteert zich een nieuwe en onbekende supportersbeweging onder de naam ‘Cambuur Culture’ Deze beweging bestaat uit circa 25 man en lijkt geïnspireerd door de zogenoemde Ultra’s en uitgangspunten van de beweging ‘Tegen het moderne Voetbal’. Cambuur Culture manifesteert zich uitgesproken activistisch en schrijft ondermeer brieven naar de clubleiding waarin zij eisen stellen ten aanzien van het clubbeleid. Betrokken veiligheidsprofessionals in Leeuwarden maken zich zorgen over de wijze waarop deze groepering zich manifesteert en de (mogelijke) gevolgen hiervan voor de veiligheidssituatie bij Cambuur.’

Cambuur Culture wordt door ‘veiligheidsprofessionals’ in Leeuwarden neergezet als een potentieel veiligheidsrisico. Waarop ze dit baseren? We schrijven onder meer brieven (!) naar de clubleiding! We schrijven brieven, wat een gevaar. Als we nu kogelbrieven en poederbrieven naar de BVO stuurden konden we de zorgen van de ‘veiligheidsprofessionals’ begrijpen. Laat dit nu echter niet het geval zijn. Onze brieven gaan over relevante onderwerpen zoals de uitkaart, zijn goed onderbouwd, en nimmer bedreigend.

Toch worden we afgeschilderd als een bedreiging. Cambuur Culture vormt volgens het Auditteam zelfs een ‘voedingsbodem voor het ontstaan van collectief geweld’. Zoals zo vaak worden opnieuw voetbalsupporters zonder duidelijke reden in een negatief daglicht geplaatst. De media en de overheid hebben hier al snel een handje van. Een aantal maanden geleden schreven wij hierover al een column.

Daarnaast bestaat de achterban van Cambuur Culture volgens het Auditteam uit slechts 25 man. Wij weten wel beter. Zo openden we dit seizoen met een geslaagd bootreisje op het IJsselmeer met een klein honderd man. Dit betreft echter nog maar een klein deel van onze achterban. Wij vertegenwoordigen een groot deel van met name de fanatieke achterban van Cambuur. Als we daadwerkelijk uit slechts 25 man bestonden had het Auditteam niet de moeite genomen ons maar te noemen in haar rapport.

De opmerking dat we ‘uitgesproken activistisch’ zijn vatten we echter op als een groot compliment. Wij staan voor de belangen van de supporters van onze mooie club. Mocht het nodig zijn dan zijn we ook zeker tot acties en protesten bereid.

STAND UP FOR THE CULTURE!