Cambuur. Hollands hardste!?!

Cambuur. Hollands hardste!?!

DSC_0410Het is al flink wat jaren rustig bij Cambuur. De afgelopen jaren hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan rond thuis- en uitwedstrijden van onze club. Tot 3 mei dit jaar… In Rotterdam kwam het tot ernstige ongeregeldheden.

Voetbaltuig betrad en vernielde het veld, hekwerk werd met precisie gesloopt en een parkeergarage ging bijna in vlammen op door het afsteken van zeer gevaarlijk  Bengaals vuurwerk, aldus het CIV.

Gevolg hiervan is dat Cambuur komend seizoen op geen enkele A-wedstrijd (laag risico -> vrij vervoer)hoeft te rekenen. Zo valt te lezen in de notulen van het overleg tussen de BVO en Kern van Cambuur.

Om alles in het juiste perspectief te zetten vorig seizoen werden 306 wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Van deze wedstrijden vielen maar liefst 124 wedstrijden in de A-categorie. Meer dan een derde van  de wedstrijden werden aangemerkt als wedstrijden met een laag risico. Alle clubs in de Eredivisie hadden in ieder geval wel een paar A-wedstrijden per seizoen die ze op basis van vrij vervoer  mochten bezoeken. Ook clubs met een behoorlijke reputatie als Feyenoord, Ajax, Utrecht en ADO Den Haag hebben wedstrijden gehad op vrij vervoer.. Cambuur volgend jaar niet. WIJ ZIJN HOLLANDS HARDSTE?

Het kan best zijn dat in alle vreugde lichte schade aan hekwerk is ontstaan. Het klopt ook dat mensen het veld betraden en dat vuurwerk werd afgestoken. Dit is echter slechts het gevolg van de feestvreugde die het behalen van het kampioenschap met zich meebracht. Van enige agressie tijdens de wedstrijd Excelsior – Cambuur is  geen sprake geweest. Het lijkt ons dan ook een erg overtrokken reactie deze ‘incidenten’ te gebruiken om komend seizoen alleen maar combi-regelingen op te leggen.

Cambuur is een echte volksclub met een zeer fanatieke aanhang. We snappen dat wanneer Cambuur op bezoek komt het risico hoger wordt ingeschat dan wanneer nietszeggende clubjes als RKC, Roda JC en dkv op visite komen. We geloven echter niet dat Cambuur door gemeentes uit het hele land als dé gevaarlijkste club van Nederland wordt gezien.

Hoe komt het dan dat de supporters van Cambuur dan toch als gevaarlijke criminelen worden behandeld? Moeten we de oorzaak van de vele (bus)combi’s van de afgelopen jaren misschien dichter bij huis zoeken..?