Derby rustig verlopen. Volgend jaar geen uitsupporters?!?

Derby rustig verlopen. Volgend jaar geen uitsupporters?!?

d631595e15De eerste derby in dertien jaar tussen Cambuur en dkv is rustig verlopen. Als ‘beloning’ voor het goede gedrag van de Cambuuraanhang geeft Tjeerd van der Zwan, de burgemeester van dkv, in de Leeuwarder Courant aan in overweging te nemen de eerstkomende derby geen uitpubliek toe te staan! Na de klassieker tussen Feyenoord en Ajax zou dit de volgende wedstrijd tussen twee rivalen zijn die wordt vermoord door een angstige burgemeester.

Burgemeester Van der Zwan had waarschijnlijk slechts rekening gehouden met één scenario. Het zal rondom de wedstrijd wel uit de hand lopen. Van der Zwan had zijn pavlovreactie voor de media al klaar liggen. De volgende derby zal worden afgewerkt zonder uitsupporters!

Echter, het bleef rustig rondom de derby tegen dkv. De burgemeester werd naar zijn reactie gevraagd. In plaats van de supporters van Cambuur te complimenteren voor hun goede gedrag, en misschien zelfs wel te spreken over soepelere vervoersvoorwaarden (want die waren streng!), hield hij vast aan zijn eerste ingeving. De eerstkomende derby zal mogelijk worden afgewerkt zonder supporters van Cambuur! De burgemeester vraagt zich namelijk af of de grootschalige politie-inzet  “wel maatschappelijk verantwoord is”.

541863_461683453944901_1854907760_nWij zijn het ermee eens dat de politie-inzet rondom de derby teruggeschroefd kan worden. Zo is het in onze ogen nergens voor nodig om een helikopter van de KLPD in te zetten. Ook plaatsen wij onze vraagtekens bij het begeleiden van de bussen door een stuk of vijf bussen van de Mobiele Eenheid.

Is het weren van uitsupporters echter dé oplossing om de politie-inzet te verminderen en problemen tussen supporters te voorkomen? Supportersclub Cambuur Culture meent van niet! De enige (kleine) opstootjes rondom de wedstrijd van afgelopen zondag vonden plaats in het thuisvak. Deze opstootjes vonden plaats tussen toeschouwers van dkv onderling, en tussen toeschouwers van dkv en supporters van Cambuur die buiten de verplichte buscombi aan kaarten waren gekomen. Tijdens de wedstrijd van afgelopen zondag werden slechts vier arrestaties verricht. Van deze arrestaties vond geen enkele in het uitvak plaats.

Wat zou het effect zijn van het verbieden van uitsupporters? Zouden de supporters van Cambuur thuis voor de buis op FOX afstemmen? Of zouden ze er alles aan doen om toch kaarten voor de derby te bemachtigen? Wij weten het antwoord wel. Een aanzienlijk deel van de 1.200 supporters in het uitvak zal kaarten voor het thuisvak kunnen bemachtigen. Met alle gevolgen van dien.

IMG_1077Daarnaast lokt het verbieden van uitsupporters wanneer zij zich goed hebben gedragen juíst geweld uit! Wat voor effect zou het hebben wanneer de eerstkomende derby inderdaad uitsupporters worden geweerd, de politie-inzet kan worden gereduceerd én zich daarnaast ook nog eens geen ongeregeldheden voor zouden doen? Dit zou ‘het gelijk’ van de burgemeester aantonen. Gevolg hiervan zou zijn dat de komende jaren de derby zonder uitpubliek wordt afgewerkt. De supporters van Cambuur hebben er dus alle belang bij dat de maatregel van burgemeester Van der Zwan niét werkt. Met andere woorden, als de supporters van Cambuur in de toekomst naar de derby willen hebben zij er alle belang bij dat het rond deze wedstrijd gigantisch uit de klauwen loopt..

Dit is zeker geen oproep tot geweld. Supportersclub Cambuur Culture keurt geweld af. Bovenstaande laat echter wel zien wat de gevolgen zijn wanneer goed gedrag wordt bestraft en slecht gedrag wordt beloond. Wij hopen dan ook dat burgemeester Van der Zwan goed nadenkt over de mogelijke gevolgen van het verbieden van uitsupporters.

Naar de mening van Cambuur Culture staat één ding als een paal boven water. Het verbieden van uitsupporters levert veel meer problemen op dan dat het voorkomt.

STAND UP FOR THE CULTURE!