Eindelijk weer vrij!

Eindelijk weer vrij!

treincambuurWie aan het begin van het seizoen zei dat we dit jaar vast wel weer eens een wedstrijd met vrij vervoer mochten bezoeken, werd voor gek verklaard. Vrij vervoer, en dat in de Eredivisie?

Logisch. De laatste keer vrij vervoer (MVV-uit op een maandag tellen we niet mee) dateert namelijk alweer van vier jaar geleden. In het seizoen 2009/2010. Eindhoven-uit. Toen we nog een treetje lager in de Eerste Divisie speelden. Hoewel de laatste jaren helemaal niets is voorgevallen bij de uitwedstrijden van onze club, leek het juist dat de regels alleen maar strenger en strenger werden. De uitkaart, waar wij zoals bekend geen fan van zijn, bracht ons weliswaar iets meer autocombi’s dan buscombi’s. Zelfs dit leek echter van korte duur te zijn. Uit onderzoek van In de Hekken  bleek dat we in de winterstop in de top drie  van clubs stonden met meeste uitbeperkingen.

Kortom, het leek er sterk op alsof het weinig uitmaakte hoe goed we ons gedroegen. Een combi kregen we toch wel. De enige vraag was of dit een buscombi of een autocombi zou worden, en of we in het laatste geval wel of niet met een busje of limo mochten reizen. Tot een aantal weken geleden. De geruchten dat we Ajax-uit op vrij vervoer mochten bezoeken werden sterker en sterker. Op eigen gelegenheid een uitwedstrijd bezoeken, zou het dan eindelijk weer werkelijkheid worden?

De wat oudere supporters hebben de tijd nog meegemaakt dat je met honderden tegelijk met een meermanskaart en een tas vol bier in de trein stapte en zonder geouwehoer naar een voetbalwedstrijd kon gaan. Reizen zonder restricties. Gewoon lekker met je maten de trein in en je club achterna reizen. Om vervolgens een lokale kroeg te bezetten, je vol te laten lopen en in alle vrijheid een wedstrijd van je club te bezoeken. Awaydays zoals ze horen te zijn. De jongere supporters hebben dit nooit meegemaakt. Zij kunnen alleen maar naar deze verhalen luisteren alsof er een sprookje wordt verteld.

Twee weken geleden kwam het verlossende woord. Ajax-uit mag worden bezocht op basis van vrij vervoer. Waar clubs met grotere reputaties vaak soepelere reisvoorwaarden hebben, is vrij vervoer bij Cambuur een utopie. Wij waren dan ook verbaasd dat we uitgerekend tegen Ajax op eigen vervoer mogen komen. Kortom eindelijk weer vrij vervoer. Eindelijk weer vrij!

Dat vrij vervoer in trek is bij supporters van Cambuur was te merken aan de snelheid waarmee de kaarten over de toonbank gingen. Cambuur kwam namelijk vandaag met het bericht dat het uitvak is uitverkocht. Later op de middag kwam het bericht dat er nog tachtig kaarten vrij kwamen en die zijn inmiddels ook allemaal verkocht. Cambuur had de verkoop van tevoren slimmer aan moeten pakken door vanaf het begin te vermelden dat er maximaal 800 kaarten beschikbaar zijn. Dan kon er bij voldoende belangstelling voor een groter uitvak gekozen worden. Nu heeft Ajax het andere gedeelte van het uitvak al uitverkocht aan eigen aanhang. Dit met het gevolg dat Cambuur de wedstrijd moet afwerken onder toeziend oog van ‘maar’ 880 uitsupporters. Zonde, want het hadden er veel meer kunnen en moeten zijn.

MASSAAL NAAR AMSTERDAM!

STAND UP FOR THE CULTURE!