Ingezonden column: En alwéér een saaie voorbereiding..

Ingezonden column: En alwéér een saaie voorbereiding..

De voorbereiding is weer begonnen, en dus begint het weer te kriebelen. Hoe gaan de nieuwe spelers het in ons heilige shirt doen? En welke spelers komen er nog bij? De aankomende tijd wordt het allemaal duidelijk. 

Wat wel bekend is, is het (voorlopige) oefenprogramma. Dit is na een voor mij véél te lange zomerstop (want ik hou van voetbal met mooi weer!) iets waar ik altijd naar uitkijk. Na alle kritiek op de voorbereiding van vorig jaar, werd door Cambuur bovendien beterschap beloofd.

Voor wie het niet meer weet, lees ook dit artikel van vorig jaar om weer even te zien hoe voorspelbaar ons oefenprogramma was, maar ook wat voor bizarre maatregelen (door de lokale driehoeken) werden getroffen om het bezoek aan bepaalde wedstrijden onmogelijk te maken

Zo speelden we vorig jaar tegen De Graafschap. Deze wedstrijd werd verboden voor supporters van beide clubs. Ook hadden we een autocombi bij de wedstrijd tegen de tieners van Vitesse, waar slechts 100 supporters van Cambuur bij mochten zijn. Daarnaast waren er alleen nog de “traditionele” (maar saaie) oefenwedstrijden tegen amateurs die we ieder jaar al bezoeken. Ook was er kritiek op de weinige wedstrijden die in de buurt van Leeuwarden werden gespeeld. We werden niet bepaald verwend en dus was er kritiek. Dit jaar zou dan ook werk worden gemaakt van een voor supporters interessante oefencampagne, op aandringen van Cambuur Culture.

Helaas werd na de bekendmaking van het programma weer pijnlijk duidelijk dat alweer amper werk van de voorbereiding is gemaakt. En waarom hadden we slechts een paar dagen voor het begin van de oefencampagne alleen nog een voorlopig programma? Waarom kunnen we niet gewoon een maand van tevoren al een definitief schema hebben? En waarom zijn de klachten van vorig jaar niet serieus genomen? Dat hebben onze supporters die dit jaar massaal op stonden voor een gouden toekomst toch wel verdiend?

Vorige week is ons voorlopige oefenprogramma uitgebreid met een wedstrijd in Franeker. En wie is onze tegenstander?  De beloften van Ajax.. Je hoort het goed! Eén van de gehate belofteteams van onze competitie. Vorig jaar een autocombi tegen de beloften van Vitesse (waar ook toen al kritiek op was), laten we dat dit jaar beter doen? Ik begrijp er helemaal niets van!! Er zijn de laatste jaren diverse acties geweest tegen de belofteteams in onze competitie. De meeste supporters zijn de belofteteams liever kwijt dan rijk. En dan nodigen we ze ook nog eens in Franeker, wat normaal gesproken het enige leuke uitje is dat Cambuur ons als supporters te bieden heeft..

Degene die voor verantwoordelijk is voor dit oefenprogramma (de teammanager?), en de wedstrijd tegen Jong Ajax in het bijzonder, moet zich in mijn ogen kapot schamen. En ook de directie mag zich dit zeker aantrekken. Er is gewoon amper wat gedaan met de kritiek van vorig seizoen.

Wat wel gezegd moet worden is dat we ook pech hebben met het recent bekendgemaakte competitieschema. Doordat we het seizoen beginnen tegen de oude club van Henk en Sandor is de oefenwedstrijd tegen De Graafschap op het terrein van de Zwaluwen afgelast. Dit is zeker balen, want dit was de enige echt leuke wedstrijd van onze voorbereiding. Deze wedstrijd is nu vervangen voor een pot tegen de Harkemase Boys. Een leuke tegenstander wanneer een pot tegen een Kootstertille zou worden afgelast, maar niet als vervanger van De Graafschap.. Doordat de rest van het schema zo tegenvalt is dit bovendien extra zuur. Een wedstrijden tegen Volendam en tegen Jong Ajax.. Dit zijn ze dan, de “topwedstrijden” van onze voorbereiding..

Dan de Open Dag. Laat ik positief beginnen. Ieder jaar staan vele vrijwilligers klaar om deze dag in goed banen te lijden. Fantastisch, mijn dank is groot! Wat me echter tegenstaat is dat Cambuur nooit een oefenwedstrijd speelt tijdens onze Open Dag. Cambuur geeft op haar website zelfs aan om dit jaar bewust gekozen te hebben voor een Open Dag zonder wedstrijd. Dit omdat de spelers geen tijd zouden hebben om het spelen van een wedstrijd te combineren met het uitdelen van handtekeningen en het maken van foto’s met onze (jongste) supporters.

Vorig jaar was Cambuur nog te gast geweest op de Open Dag van Sparta. Tijdens deze Open Dag heb ik met eigen ogen kunnen zien dat dit toch wel degelijk te combineren is. En daarbij is de 1e training van het seizoen, die vroeger massaal door onze fanatieke aanhang met vuurwerk werd bezocht, ook al omgebouwd naar een familie training. Daar hebben onze jonge supporters toch ook al alle tijd om een foto of handtekening te scoren van hun helden?

Kort samengevat is deze voorbereiding voor supporters geen ene ruk aan! Het programma is zelfs nog minder dan dat van vorig jaar, al is het allemaal wel in de regio. Nu de eerste training bovendien een familietraining is geworden, is er helemaal niet voor onze fanatieke achterban geregeld. Het is dat we dit jaar de Cambuur Culture Cup nog een beetje mee tot onze voorbereiding kunnen rekenen. Het enige lichtpuntje van deze voorbereiding. Dit jaar kon ik er zelf helaas niet bij zijn, maar als ik de foto’s dan weer zie, fantastisch! Alles ver van te voren strak georganiseerd. Hier kan Cambuur wat betreft de voorbereiding nog een puntje aan zuigen! Wellicht kunnen deze heren actief mee gaan denken over de voorbereiding van volgend jaar?

Voor volgend jaar zeg ik, nu écht eens de schouders eronder en kritisch naar de planning kijken. En nodig nu ook eens ruim op tijd voldoende clubs uit. Op welke problemen stuiten we? En hoe gaan we deze oplossen? Als Cambuur maar vroeg genoeg met de voorbereiding begint, dan moet dit toch te regelen zijn?

Ik kan me in een ver verleden nog een oefenwedstrijd tegen DKV herinneren. Allemaal niet handig en zeer beladen, maar doordat het ruimschoots op tijd werd georganiseerd, was het mogelijk om zelfs deze wedstrijd te spelen. Nu vraag ik niet om die mestkevers uit te nodigen en zie ik liever een fatsoenlijke tegenstander. En dan het liefst op onze Open Dag, zodat deze op een fantastische manier kan worden afgesloten. Het dringende verzoek aan de directie om hier volgend seizoen eindelijk eens werk van te maken. (Trouwens, misschien is het ook een idee om al heel voorzichtig na te denken over de afscheidswedstrijd in het stadion?)

Ik kan niet wachten tot De Graafschap – Cambuur, dan gaan we ondanks de zeer negatieve voorbereiding eindelijk weer écht los! Gas gevuh!!!

LeeuwardeR.