Ingezonden column: Uitwedstrijden anno 2012

Ingezonden column: Uitwedstrijden anno 2012

Met een paar honderd man in een uitvak, en van een uitwedstrijd een thuiswedstrijd proberen te maken. Honderden kilometers buiten Leeuwarden de spelers het gevoel geven dat ze een thuiswedstrijd speelden. Dit gaf altijd een gevoel van trots, het ultieme Cambuur-gevoel. Voor honderden fanatieke supporters was dit dé reden om met regelmaat mee te gaan. Het lijkt al jaren geleden, toch kwam dit tot aan dit seizoen regelmatig voor. Hoe groot is het contrast met de huidige situatie. Tot op heden is nog geen enkele uitwedstrijd uitverkocht. De eerste wedstrijd van het seizoen, een autocombi naar AGOVV. Normaal gesproken moet je er dan snel bij zijn wil je een kaart bemachtigen. Het uitvak van AGOVV biedt immers maar plaats aan een beperkt aantal supporters. Dit seizoen, 60 supporters. Of de uitwedstrijd naar Volendam. Waar een autocombi naar Volendam normaal gesproken een garantie was voor een geel/blauwe stoet van honderden Cambuursupporters over de Afsluitdijk trok dezelfde wedstrijd dit seizoen nog geen 100 uitsupporters. Ondanks de ruim 300 uitkaarthouders is de animo voor uitwedstrijden volledig weggezakt. Het is veelzeggend dat de best bezochte uitwedstrijd een oefenwedstrijd is. Een wedstrijd zonder uitkaartverplichting. In het Duitse Billerbeck waren tegen Heracles circa 120 supporters aanwezig.

 

Een uitwedstrijd begon altijd al een paar weken van tevoren bij een thuiswedstrijd. Wie wil er mee, wie rijdt en gaan we met de auto of huren we een busje? Doordeweeks tijdens het werk constant druk bezig met sms’en en bellen om alles te regelen en zoveel mogelijk mensen mee te krijgen. Bij een autocombi alle paspoortnummers sms’en naar 1 persoon, die vervolgens de hele groep bij het stadion inschrijft zodat vrijdags de kaarten opgehaald kunnen worden…

Zo ging het altijd, tot aan dit seizoen. Dit seizoen is de uitkaart ingevoerd. Voordat je een uitwedstrijd van je club kan bezoeken zal je eerst langs de fotograaf moeten voor twee foto’s, je moet een contract tekenen en akkoord gaan met een waslijst aan regels waar Keimpe van smult. In Leeuwarden houden we niet van gedoe. Zoals een bekende forumganger eens zei “een Leeuwarder moet je in een busje bij hem thuis ophalen anders gaat ie niet mee”. Dit is één van de voorbeelden waarom de uitkaart in Leeuwarden niet werkt. Elke stap die moet worden genomen is een stap teveel. Zeker voor 80% van de uitbezoekers die drie tot vijf keer per jaar meegaan. Vooral deze supporters haken door de uitkaart af.

Nog vier maanden en dan zit het proefseizoen van de uitkaart er op. Voor velen is er maar 1 conclusie mogelijk, namelijk einde uitkaart. De bedoelingen om met deze kaart meer vrijheid te verkrijgen waren goed, maar hebben niet het gewenste effect gehad. Vanuit onze BVO blijft men jaren aanschoppen tegen de gebeurtenissen als in Arnhem (wedstrijd zonder publiek!) en Roda thuis, wat volgens hen dé redenen zijn dat de ontvangende clubs ons alleen nog met een buscombi toe willen laten en de autocombi’s sindsdien tot het verleden behoren. Dit terwijl de incidenten rondom Arnhem en Roda niets te maken hebben met het bezoeken van een uitwedstrijd, laat staat de wijze van vervoer!

Het is tijd om terug te gaan naar de autocombi zonder uitkaart. Bij de clubs met weinig parkeerplek een maximaal aantal kaarten beschikbaar stellen, de rest gewoon zoals het was. Laat de oude tijden herleven, met een paar honderd man in een uitvak de boel op z’n kop zetten en als 12e man ons SCC steun te kunnen bieden. Alleen zo wordt voor ons een uitwedstrijd weer als een thuiswedstrijd!