Vandaag is Supporterscollectief Nederland gelanceerd. In dit nieuwe Supporterscollectief slaan supporters van diverse clubs de handen ineen om op te komen voor de belangen van alle voetbalsupporters in Nederland. Fans van verschillende profclubs hebben zich bij dit collectief aangesloten, waaronder 15 van de 18 Eredivisieclubs. Namens Cambuur heeft Supportersclub Cambuur Culture zich bij dit collectief aangesloten.
Cambuur Culture is vanaf het begin bij de oprichting van Supporterscollectief Nederland betrokken geweest. Om tot een gezamenlijke doelstelling en visie te komen zijn in Utrecht en Amsterdam diverse gesprekken gevoerd. Daarnaast is ook gesproken over de organisatiestructuur.
Supporterscollectief Nederland gaat zich met name bezighouden met de problemen waar supporters landelijk tegenaan lopen. Denk hierbij aan het opleggen van combiregelingen bij het bezoek aan uitwedstrijden, maar ook aan het stadionverbodenbeleid of het aanvangstijdstip van bepaalde wedstrijden.
Supportersclub Cambuur Culture heeft veel vertrouwen in het nieuwe Supporterscollectief. De gevoerde gesprekken hebben wij als zeer positief ervaren, deze verliepen in een goede sfeer. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de stemverhoudingen binnen het nieuwe collectief. Doordat het principe van ‘one club, one vote’ is afgesproken, verwachten wij eventuele problemen met betrekking tot het aantal stemmen per club te voorkomen (dit heeft bij voorgaande initiatieven namelijk veelal tot problemen geleid). Daarnaast is Supporterscollectief Nederland met .. deelnemende supportersgroeperingen, waaronder de grootste supportersverenigingen van Ajax en Feyenoord, nu al breed vertegenwoordigd.
Dit laatste is ook door landelijke partijen zoals de KNVB en het Ministerie van Veiligheid en Justitie onderkend. Supporterscollectief Nederland heeft namelijk reeds een plaats aangeboden gekregen in de Expertgroep Voetbal en Veiligheid, het belangrijkste landelijke overleg inzake voetbal(supporters). Op het hoogste niveau wordt door het nieuwe Supporterscollectief dus al meegesproken.
Supportersclub Cambuur Culture is zeer content met het nieuwe Supporterscollectief. Alleen wanneer wij als supporters de handen ineen slaan kunnen wij namelijk op landelijk niveau voor onze rechten opkomen!
Hieronder het door Supporterscollectief Nederland verspreide persbericht:
PERSBERICHT – 3 mei 2016
Voetbalsupporters verenigen zich in landelijk collectief
Supporterscollectief Nederland behartigt de belangen van alle voetbalfans
Supporters van betaald voetbalclubs slaan de handen ineen om gezamenlijk op te komen voor de belangen van alle voetbalsupporters in Nederland. Fans van vooralsnog vijftien eredivisie- en negen eerste divisieclubs zijn vertegenwoordigd in het Supporterscollectief Nederland, dat op 3 mei officieel is gelanceerd. Aangesloten zijn onder meer de supportersverenigingen van clubs als Ajax, Feyenoord, FC Twente, FC Utrecht en ADO Den Haag.
Supporterscollectief Nederland behartigt de belangen van alle voetbalsupporters in Nederland. Daaronder de fanatieke supporter die zijn club uit en thuis volgt en de trouwe seizoenkaarthouder op de lange zijde, maar ook de liefhebber die incidenteel een wedstrijd bezoekt. Al deze verschillende soorten liefhebbers moeten het voetbal kunnen beleven op een manier die zij willen. Een bezoek aan een betaald voetbalwedstrijd moet voor iedereen betaalbaar, veilig en gezellig zijn.
Achter de schermen is afgelopen jaar hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het Supporterscollectief een nuttige en breed gedragen gesprekspartner kan zijn van de belangrijkste landelijke partijen als het gaat om de organisatie van voetbalwedstrijden en wet- en regelgeving die betrekking heeft op supporters. Het collectief is inmiddels gesprekspartner van de KNVB en schuift ook aan bij de zogenoemde Expertgroep Voetbal en Veiligheid, waarin de KNVB, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, het Openbaar Ministerie en de politie zijn vertegenwoordigd.
Het Supporterscollectief staat boven alle clubs en zal zoveel mogelijk handelen uit naam van ‘de voetbalsupporter’. Het gaat ons om cluboverstijgende problemen die landelijk spelen en in veel gevallen op alle supporters van toepassing zijn. We focussen daarbij op de positieve rol van betaald voetbal in de maatschappij. Misstanden krijgen vaak de meeste aandacht als het gaat om voetbalsupporters, terwijl weinig plek is voor positieve zaken. Voetbalsupporters hebben daardoor een negatief imago gekregen, wat doorwerkt in het veiligheidsbeleid rond veel wedstrijden. Wij menen dat het voor alle partijen een vooruitgang is om nu structureel met een georganiseerde afvaardiging van supporters te kunnen samenwerken.
Meer informatie en nieuws over Supporterscollectief Nederland is te vinden op de website en via onze kanalen op sociale media:
www.supporterscollectiefnederland.nl
https://twitter.com/SupportersNL
https://www.facebook.com/supporterscollectiefnederland