Oefencampagne 2018 – #Wijbinneeraltied, als we tenminste welkom zijn?

Oefencampagne 2018 – #Wijbinneeraltied, als we tenminste welkom zijn?

Het seizoen staat vanavond weer op punt van beginnen. En gelukkig maar want het is alweer even geleden dat we onze club hebben zien voetballen. Voor velen zal dat de wedstrijd tegen Dordrecht zijn geweest. Een ongekende schande en een van de grootste blamages in onze clubgeschiedenis. Het liefst wil je deze afgang zo snel mogelijk achter je laten, maar met een zomerstop in het vooruitzicht weet je dat dit lastig gaatworden. In veel gevallen wil een WK of EK daar nog wel bij helpen maar wanneer Oranje zich niet weet te plaatsen voor een eindronde weet je dat het wachten is tot de oefencampagne van je eigen club begint.

Bij het bekendmaken van de oefencampagne zullen velen gedacht hebben dat Cambuur een uitdraai van het oefenprogramma van 2017 had online gezet. Weer de bekende regionale namen DTD, Franeker en Kootstertille en het standaard uitstapje naar Epe. Niet meteen een oefencampagneom direct naar uit te kijken en als je dan ook nog kijkt naar de speeldagen met bijbehorende tijden, dan wordt het voor de supporters ook niet echt makkelijk gemaakt. En dat terwijl de club door ons is verzocht om in ieder geval de wedstrijd in Epe op een zaterdag te laten plaatsvinden.  Nu was Sparta uit in Rotterdam natuurlijk ook op een zaterdag. Dit was echter al om 13.00 tijdens de open dag van Sparta. Deze club kan kennelijk wel gewoon 2 weken voor aanvang van de competitie een open dag organiseren incl. oefenwedstrijd,maar dat even terzijde.

Het programma is bekend en als je denkt dat de voorbereiding voor de supporter niet erger kan worden, besluit de gemeente Epe dat de wedstrijd tegen De Graafschap achter gesloten deuren moet plaatsvinden. De gemeente Epe legt de oorzaak hiervan bij het te laat aanvragen van een vergunning voor deze wedstrijd. Al jaren worden er oefenwedstrijden verboden door angsthazen van burgemeesters en hoewel men rept over normalisatie lijkt hier nog lang geen kentering in te komen. Maar in het geval van de burgemeester van Epe was een wedstrijd tegen Jong-Vitesse blijkbaar ook al een te groot risico gezien de maatregelen die werden genomen. Slechts 100 Cambuur supporters mochten de wedstrijd bezoeken.  Wat dat betreft een goede reden om afscheid te nemen van Epe als locatie voor het jaarlijkse trainingskamp.

Hoewel de oefencampagne voor de supporters een complete afgang is geworden gaat het de selectie prima af. Zo wordt er twee weken voor de start van de competitie gewonnen in Rotterdam van Sparta.  De week voor de start van de competitie is geen oefenwedstrijd ingepland. Dit terwijl de technische staf dit wel wenselijk acht en wij supporters natuurlijk ook. Een oefenwedstrijd in eigen stad hebben we namelijk nog niet gezien. Cambuur is onduidelijk of er nog een oefenwedstrijd gaat worden gespeeld. Vervolgens blijkt deze er wel te komen, maar waar en tegen wie deze gaat worden gespeeld blijft geheim. De kers op de taart van deze vreselijke oefencampagne is een wedstrijd tegen het zo geliefde beloften team Jong-Ajax. Op dit soort moment ga je je afvragen of de slogans die vaak door de BVO gebruikt worden wel gemeend zijn. Voor elkaar met elkaar, als het uitkomt? #Wijbinneeraltied, als we tenminste welkom zijn?

De BVO lijkt te laat te zijn begonnen met de het organiseren van de oefenwedstrijden maar ook zich er erg makkelijk vanaf te hebben gemaakt door het lijstje van tegenstanders van voorgaande jaren erbij te pakken, aangevuld met hier en daar een beloftenteam. Dit moet volgend jaar echt anders, de eerste wedstrijd tegen DTD is inmiddels een traditie maar wel over zijn hoogtepunt heen. Waarom is de openingswedstrijd niet in eigen stad tegen een Leeuwarder amateur elftal? Wissel ieder jaar van accommodatie en betrek zo heel Leeuwarden bij de opening van ons nieuwe seizoen.  Als de club meer supporters voor zich wilt winnen zal het ook andere regio’s binnen de provincie moeten gaan aandoen. Ook moet worden gedacht aan onze trouwe supportersschare. In het verleden zijn er genoeg leuke reisjes geweest in de voorbereiding met als absolute hoogtepunt natuurlijk het trainingskamp in Oostenrijk. Ook dichterbij huis kan je de supporters ook wel degelijk wat bieden, zo hebben we in het verleden tegen Veendam geoefend op het Duitse Waddeneiland Borkum. Organiseer eens een wedstrijd op een Waddeneiland, laat de supporters zich weer eens verheugen op een oefencampagne en daarmee ook gelijk de teleurstelling van het afgelopen seizoen vergeten.

Wij hopen de blamage van het einde van vorig seizoen en de valse start van dit jaar weer snel te kunnen vergeten met een mooie overwinning op NEC in Nijmegen. Wij zijn in ieder geval van de partij, want #wijbinneeraltied (als we tenminste welkom zijn).