Reactie kaartverkoop dkv-uit; leren van gemaakte fouten

Reactie kaartverkoop dkv-uit; leren van gemaakte fouten

ByhRCUFCIAA-gB0Afgelopen zaterdag is de kaartverkoop voor de derby van 19 oktober van start gegaan. Binnen anderhalf uur waren alle 1220 kaarten weg. Uitverkocht. Supportersclub Cambuur Culture betreurt het dat veel trouwe (uit)supporters geen kaart hebben weten te bemachtigen voor de belangrijkste uitwedstrijd van het jaar.

Van tevoren heeft zowel de Kern van Cambuur als Cambuur Culture er bij de BVO op aangedrongen om, net als vorig jaar, seizoenkaarthouders voorrang te geven. De BVO heeft gedacht dat dit niet nodig zou zijn en dit verzoek naast zich neergelegd. Gezien de enorme toeloop is het echter de vraag of het slechts voorrang geven van seizoenkaarthouders dé oplossing van dit probleem geweest zou zijn. We hebben tegenwoordig immers meer dan 8000 seizoenkaarthouders.

Laten we eerlijk zijn, het is niet alleen de BVO geweest die de enorme run op de kaarten voor dkv-uit heeft onderschat. Ook Cambuur Culture had op voorhand niet verwacht dat de kaarten voor dkv-uit binnen anderhalf uur allemaal weg zouden zijn. Wanneer wij aan hadden zien komen dat veel trouwe supporters achter het net visten, ten faveure van dagjesmensen en gloryhunters die nog nooit een uitvak van binnen hebben gezien, dan hadden wij hier op voorhand al een groot punt gemaakt. Ook wij hadden dit dus niet verwacht. Zeker nu vorig seizoen (de eerste derby in dertien jaar!) deze wedstrijd na de eerste verkoopdag niet uitverkocht was.

Eigen bussen

Voor de uitwedstrijd naar dkv hebben diverse groepen een eigen bus geregeld. De Kern van Cambuur laat een eigen bus rijden. De M.I.-side is met een eigen bus aanwezig en ook Cambuur Culture heeft een eigen bus. De kaarten voor deze bussen zijn niet in de vrije verkoop gegaan.

Wij begrijpen de supporters die aangeven dit niet eerlijk te vinden. Het is echter wel zo dat zowel de M.I.-Side als Cambuur Culture met regelmaat een eigen bus laten rijden. Ook naar wedstrijden zoals vorig seizoen tegen NEC, of dit seizoen tegen Heracles of PSV waren deze groepen met eigen bussen aanwezig. De uitwedstrijd tegen dkv is dus niet de enige wedstrijd waarin wij opeens met een eigen bus aan komen zetten.  Hebben wij dan recht op voorrang ten opzichte van andere trouwe supporters? Nee, dat hebben wij niet. Het reserveren van een bus heeft echter ook een andere praktische reden. Wij willen namelijk in een vaste groep reizen.

Wij zijn van mening dat het grootste probleem is dat dagjesmensen en nieuwe uitkaarthouders dezelfde rechten hebben gekregen als trouwe supporters die er altijd staan. Hier moet wat aan gedaan worden. Wij kunnen echter wel zeggen dat in de Cambuur Culture-bus geen gloryhunters zitten. Dit zijn stuk voor stuk supporters die al jarenlang meelopen en weten hoe een uitvak eruit ziet.

Oplossing

Het belangrijkste is dat geleerd wordt van de gemaakte fouten. Het mag niet nog eens voorkomen dat de trouwe supporter die zijn club meerdere keren per jaar achterna reist juist de belangrijkste uitwedstrijd van het seizoen gedwongen thuis zit. Voor deze groep trouwe supporters (een groep van, naar wij schatten, een man of 400-500) moet een oplossing komen.

Gedacht kan worden aan een puntensysteem. Elke uitwedstrijd levert een punt op. Wanneer je genoeg punten hebt verzameld heb je recht op voorrang op kaarten voor uitwedstrijden. Gedacht kan worden aan een seizoenskaart voor uitwedstrijden. Iets waar bijvoorbeeld Heracles  gebruik van maakt. Gedacht kan worden aan een passe-partout voor meerdere uitwedstrijden. Gedacht kan worden aan combinatieverkoop met andere minder populaire uitwedstrijden.

Er zijn verschillende oplossingen denkbaar om dit probleem te tackelen. Welke oplossing het meest geschikt is weten wij op dit moment niet. Hier gaan wij graag het gesprek over aan met de BVO.  Geleerd moet worden van de gemaakte fouten. Dit mag niet nog eens voorkomen. Dat is het belangrijkste.

Wij gaan graag met de BVO en de Kern van Cambuur om tafel om tot een oplossing van dit probleem te komen.