Schandalig slecht politieoptreden Amsterdam leidt tot ongeregeldheden

Schandalig slecht politieoptreden Amsterdam leidt tot ongeregeldheden

IMG_3158Cambuur heeft gisteren tegen Ajax een goed resultaat neergezet. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel. 1-1. Over dit mooie sportieve resultaat wordt weinig gesproken. Iedereen heeft het over de ongeregeldheden die gisteren plaatsvonden. Supportersclub Cambuur Culture is van mening dat de politie Amsterdam grote fouten heeft gemaakt. Deze fouten liggen in onze ogen aan de basis van de ongeregelheden van gisteren. Hierna doen wij ons verhaal.

Met vrij vervoer naar Amsterdam. Dat staat garant voor een mooie awayday. Er werd massaal gehoor gegeven aan de oproep om met de trein naar Amsterdam te gaan. Naar schatting stapten tussen de drie- en vierhonderd supporters om tien uur in de trein. Rond half één kwamen we aan op Amsterdam Centraal vanaf waar we naar het centrum liepen. De ‘treingroep’ liep in de richting van de Wallen. Bij aankomst op de Wallen bleek dat de kroegeigenaren niet op ons zaten te wachten.  Zij besloten hun deuren dicht te houden voor de grote groep Cambuursupporters. Intussen werden er door de politie enkele supporters aangehouden voor lichte vergrijpen, zoals belediging en het zingen van onaardige liederen. Na een kort bezoek aan de Wallen liep de groep richting de Nieuwmarkt om daar plaats te nemen op het terras. Het personeel van de omringende kroegen ontving ons vriendelijk en het was, onder het genot van een biertje, zeer goed vertoeven in het zonnetje. De sfeer was goed en zelfs gemoedelijk te noemen. Tot dusver geen problemen.

IMG_3120Na enkele uren ontstond wat onrust op de Nieuwmarkt. Supporters van Ajax wilden de Nieuwmarkt op. Zij werden door de ME tegengehouden. Hierna werd de groep Cambuursupporters omsingeld door een linie ME. De kroegeigenaren hielden het voor gezien en sloten de deuren. Tot dusver nog geen problemen. Na nog een tijdje op de Nieuwmarkt te hebben gestaan, werden we door de politie naar de metro gedirigeerd. Met diezelfde metro werden we naar de ArenA getransporteerd. Er hing een goed sfeertje in de metro en er werd volop gezongen voor onze club. Enkele stations voor de ArenA stond een groep van ongeveer twintig à dertig personen met bivakmutsen ons op te wachten. De machinist van de metro twijfelde geen seconde en reed door. Aangekomen bij de laatste halte voor de ArenA moesten we uitstappen en werden we gesommeerd richting de ingang van het uitvak te lopen.

IMG_3152Bij het uitlopen van het metrostation brak de hel los. Naar wij begrepen stopte de metro een halte te vroeg. Gevolg hiervan was dat  wij met onze groep langs het supportershome van Ajax moesten lopen, waar inmiddels honderden supporters van Ajax een biertje stonden te drinken. Dit is bijna vragen om problemen. Er stond een linie ME-wagens met daartussen ME’ers die de Ajax-supporters tegen moesten houden. Toen wij aan kwamen lopen werd alles wat los en vast zat naar ons hoofd geslingerd. Van bierflesjes, tot vuurwerk en stenen. Op het moment dat de groep Cambuursupporters van voren bekogeld werd door de Ajax-supporters werden de Cambuursupporters van achteren ‘aangevallen’ door een charge van de ME. Hierdoor werden wij in het nauw gedreven. Door het bekogelen van de Ajax-supporters werden enkele supporters van Cambuur geraakt en raakten daarbij gewond. Ook vrouwen en kinderen waren hier slachtoffer van. Een vrouw liep een gebroken arm op. Daarnaast ligt er een jongen momenteel nog steeds in het ziekenhuis die ernstig gewond is geraakt aan zijn gezicht. Het is nog maar afwachten of deze jongen ooit nog goed kan zien met zijn linkeroog. Hij kreeg eerst een vuurwerkbom in zijn gezicht, waarna hij ook nog een bierflesje moest koppen. Al met al een levensgevaarlijke situatie bij aankomst van de ArenA. Dit had makkelijk voorkomen kunnen worden door de metro een station verder te laten stoppen en niet,  zoals nu, op letterlijk een steenworp afstand van het supportershome van Ajax.

Vervolgens werden we bij de ingang van het uitvak tegengehouden door stewards van Ajax en werd ons verteld dat we even geduld moesten hebben. Daarop werd het onrustig en probeerden Ajax-supporters weer de confrontatie te zoeken met Cambuursupporters. Na verloop van tijd werd het rustiger en ging iedereen er vanuit dat we gewoon het stadion in mochten. In eerste instantie was dat ook het geval. Ongeveer 50 supporters werden binnengelaten. Daarna werd echter duidelijk dat de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, had besloten had geen Cambuursupporters meer toe te laten in het uitvak. Onbegrijpelijk! Het was overduidelijk dat de supporters van Ajax aanstichter waren van de problemen.

IMG_3137Nadat bekend was dat we de wedstrijd niet in het stadion mochten volgen ontstond het nodige duw- en trekwerk met de stewards van Ajax, waarna politie te paard hardhandig ingreep. Te hardhandig in onze ogen. Vele onschuldige supporters werden geraakt door de lange lat van de ME. Ook vond de politie het nodig om pepperspray te gebruiken. Nadat de rust weer een beetje was teruggekeerd, mochten we even het plein op om wat eten en drinken te halen. Dit bleek uit te lopen op wederom een kat en muis spel met de politie en Ajax-supporters. De supporters van Ajax konden namelijk vanuit het stadion ook op het plein komen met de nodige confrontaties tot gevolg. Wederom bleek dat de politie de situatie totaal niet onder controle had. Nadat we weer richting de ingang van het uitvak werden gestuurd, keerde de rust weer terug. Via telefoons werd de wedstrijd gevolgd, maar voor veel supporters was de lol er vanzelfsprekend vanaf. Gelukkig wist Barto de 1-1 binnen te koppen en Cambuur naar een gelijkspel te lozen. Een sportief mooi resultaat. Omstreeks zes uur arriveerde een treinstel waarin we werden afgevoerd naar Leeuwarden. De gehele reis moesten wij het zonder eten en drinken doen.

IMG_3138Al met al was het een hectische dag. Voor de supporters van Cambuur, maar ook voor de politie in Amsterdam. Waar de hoofdstad van Nederland regelmatig te maken krijgt met grote groepen supporters rondom Europese wedstrijden bleek men niet voorbereid te zijn op de grote groep Cambuur supporters die het centrum introk. Het was verbazingwekkend hoe slecht de Amsterdamse politie de situatie onder controle had. Als de politie ons bij het juiste station had laten uitstappen en als men ons direct in het stadion had gelaten, was er veel minder onrust geweest dan nu. Dit had veel problemen kunnen voorkomen.

De BVO heeft aangegeven te pleiten voor een onderzoek naar de gebeurtenissen rondom Ajax-uit. De BVO heeft hierbij aangegeven te pleiten voor financiële compensatie voor de supporters van Cambuur. Supportersclub Cambuur Culture is blij met deze reactie van de BVO. Ook wij zijn van mening dat een onderzoek op zijn plaats is. Ook vinden wij met de BVO dat een financiële compensatie op zijn plaats is. Wel zijn wij van mening dat Cambuur niet voor deze kosten op moet draaien, maar de daadwerkelijke schuldige, de gemeente Amsterdam.

Supportersclub Cambuur Culture hoopt dat de ongeregeldheden van gisteren niet de aanleiding vormen voor meer buscombi’s. Het waren duidelijk de supporters van Ajax die de confrontatie zochten. Daarvoor was de sfeer onder de Cambuursupporters goed en gemoedelijk. Vrij vervoer naar Amsterdam is misschien niet verstandig geweest. Bij de meeste andere clubs en steden is een buscombi of autocombi totaal niet nodig.

 

[*update*]

Naar wij nu begrijpen was,  in tegenstelling tot het artikel hier boven, een metrohalte verder uitstappen ook geen optie geweest, aangezien wij dan wederom tussen de Ajaxsupporters door zouden moeten lopen. Wij vragen ons dan af waarom wij niet op andere wijze naar de ArenA gebracht werden. Ook gezien ervaringen uit het verleden met andere clubs (onder andere PEC Zwolle) blijkt duidelijk dat het niet veilig is om via het supportershome van Ajax naar het stadion gebracht te worden. Blijkbaar is er van deze eerdere fouten NIETS geleerd door de politie van Amsterdam.

[*update 2*]

Zoals het nu staat draait niet de gemeente Amsterdam, maar de BVO Cambuur op voor de financiële compensatie van onze supporters. SC Cambuur Culture vind dit een erg mooi gebaar van de BVO. Echter, de BVO treft geen enkele blaam. Supportersclub Cambuur Culture roept iedereen dan ook op om, indien hun financiële situatie dit toelaat, geen geld terug te vragen zolang onduidelijk blijft of Amsterdam voor de kosten opdraait.