Statement Cambuur Culture op belachelijke en drastische besluit Buma

Statement Cambuur Culture op belachelijke en drastische besluit Buma

Whatsapp Image 2023 02 24 At 10.37.25

Er is een nieuwe trend dit seizoen in voetballend Nederland en dat is er een om niet trots op te zijn. Steeds meer uitvakken zijn leeg door het verbieden vanuit de driehoek. Ging het hier vaak nog om verboden voor specifieke clubs en supporters, dan doet onze burgervader er graag een schepje bovenop en verbiedt de toegang voor supporters van alle bezoekende clubs.

Aanleiding hiervoor zijn de ongeregeldheden na afloop van de derby afgelopen zondag. Het opvallende aan de maatregel van Buma is dat supporters die nog moeten afreizen naar Leeuwarden gestraft worden voor iets waar ze part noch deel aan hebben. Of worden de supporters al gestraft voor dat er überhaupt iets heeft voorgevallen? Hoe dan ook, een compleet absurde maatregel.

Een maatregel die tot stand is gekomen in overleg met het OM en de politie. Maar wellicht dat naar het optreden van de laatstgenoemde partij ook kritisch gekeken kan worden. Sinds jaar en dag verzamelen supporters zich al rond de rotonde bij de Archipelweg. Dit jaar blijkt het allemaal opeens onhoudbaar.

Het politieoptreden roept al langer vraagtekens op en sinds de komst van Teamchef Klaas Dunnink ontspoort het om het minste en geringste. Tegen Volendam werd er bij het hoofdgebouw een groep ingesloten en vervolgens een charge uitgevoerd omdat een persoon over een hekje stapte. De pers bestempelde dit als “rellen”.

Dit is nu precies de reden waarom we geen zin hadden om een reactie te geven aan de pers over de ongeregeldheden van afgelopen zondag. Daarnaast word je verleid tot uitspraken als ‘testosteronbommen’ en begeef je je in een raadsel spelletje over het wie, wat en waarom, wat leidt tot ongefundeerde uitspraken waar helemaal niemand wat aan heeft.

Maar niet alleen dit seizoen is het politieoptreden twijfelachtig. Ook tijdens de kampioensfeesten en tijdens notabene een wedstrijd zonder publiek (Cambuur – NEC) gedurende de corona-piek ging het mis.

Terug naar de maatregel zelf die erg simpel is maar ook nog eens ondoordacht. Je kweekt hiermee alleen maar aversie en zorgt ervoor dat supporters van bezoekende clubs zich op andere manieren gaan uiten dan in een uitvak, door bijvoorbeeld het bezoeken van onze stad op eigen vervoer en/of door kaarten te regelen op de thuisvakken. Want dat bezoekende clubs zich niet zomaar neerleggen bij dit besluit is niet meer dan logisch. Buma heeft nu weer een drastisch en belachelijk besluit genomen, zonder ook enig vooroverleg, waarbij er in het verleden wel sprake was van periodiek overleg, mét supporters en de club (wat de club ook al aangaf in haar statement).

We wensen Buma veel plezier met alle demonstraties die deze kant opkomen en Klaas, succes met de organisatie voor de veiligheid daarvan.

Foto: In de Hekken.