Maandag 23 september heeft de BVO een bericht uitgebracht waarin wordt aangegeven dat de clubleiding van Cambuur spelers en staf heeft opgedragen respect te tonen voor de traditie van dkv (dertig kilometer verderop) en in het gelid te staan tijdens het spelen van het Friese ‘volkslied’ te spelen. In een statement roept Supportersclub Cambuur Culture alle Cambuursupporters op geen gehoor te geven aan deze oproep van de BVO.
Menig Cambuur supporter ziet het meewerken aan het clublied en de tradities van dkv als een minachting naar eigen publiek en wenst dan ook dat spelers en staf niet aan deze poppenkast meewerken. De clubleiding heeft kennelijk meer respect voor de tradities van onze rivaal dan voor de gevoelens van haar eigen achterban.
Allereerst heeft de gemiddelde Cambuursupporter bijzonder weinig op met het overdreven Friese nationalisme. De meeste Cambuursupporters voelen zich geen Fries. Ze voelen zich Nederlander. Dit blijkt ook wel uit de veelvuldig in het stadion te horen leus “Leeuwarden Anti Fries”, en de diverse anti Friese spandoeken die in het stadion hangen.
Veelal wordt de vergelijking gemaakt met het interlandvoetbal. Voorafgaand aan de wedstrijd ben je toch ook stil als het volkslied van de tegenstander wordt gespeeld? Klopt helemaal! Toch gaat deze vergelijking volledig mank. Ten eerste hebben we het hier over clubvoetbal. In het clubvoetbal is het niet gebruikelijk de wedstrijd te beginnen met het draaien van een volkslied. Zelfs bij clubvoetbal in internationaal verband is dit allesbehalve gebruikelijk. Ten tweede is het Friese ‘volkslied’ helemaal geen volkslied. Volgens de Dikke van Dale is een volkslied een nationaal lied. Friesland is (gelukkig) geen natie. Het Friese ‘volkslied’ is niks anders dan folklore. Ten derde, voorafgaand aan een interland wordt altijd het volkslied van beide partijen gespeeld. Zo niet voorafgaand aan de wedstrijden van dkv. De tegenstander wordt geacht eenzijdig respect te tonen voor hun ‘volkslied’. Ruimte voor het ‘volkslied’ of clublied van de tegenstander is er niet.
Daarnaast wordt het Friese ‘volkslied’ vooral als clublied misbruikt. Assistent-trainer Henk de Jong wist een aantal weken geleden in een interview exact de vinger op de zere plek te leggen. In tegenstelling tot de meeste Cambuursupporters is Henk de Jong op en top Fries. Toch gaf De Jong tijdens dit interview aan voorafgaand aan de derby het Friese ‘volkslied’ niet mee te zingen. Beter dan Henk de Jong kunnen wij onze problemen met het Friese ‘volkslied’ niet uitleggen. Wij volstaan dan ook met het volgende letterlijk vertaalde citaat van onze assistent-trainer:
“Wij spelen eind september tegen dkv, maar daar zing ik het Friese volkslied niet. Ik ben een echte Fries, maar dat doe ik niet. Het Friese volkslied is het lied van dkv. Eigenlijk is het van heel Friesland, maar het hoort echt bij dkv. Ik ben trainer van Cambuur. Onze supporters hebben daar helemaal niks mee. Ik ga niet het lied van dkv zingen als ik bij Cambuur trainer ben. Dat doe ik niet. Daar praktiseer ik geen seconde over. Daar kan iedereen kritiek op hebben. Ik hoor bij Cambuur, bij mijn supporters. Ik ga niet mijn supporters kwetsen. Ben je nou hartstikke gek? Dat doe ik niet. De echte Cambuursupporter zou het niet leuk vinden als ik het Friese volkslied zou gaan zingen. Geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt.”
Wij willen graag besluiten met een citaat van voormalig trainer van Cambuur Leo Beenhakker:
“Ik ken maar één volkslied waar we met z’n allen voor moeten gaan staan, het Wilhelmus. Zo’n Fries volkslied is flauwekul, daar zouden we niet aan mee moeten doen. Straks beslist de voorzitter van Roda dat we voortaan voor aanvang van de wedstrijd een ererondje in tanga-slip moeten lopen…”
Supportersclub Cambuur Culture ziet geen enkele aanleiding eenzijdig respect te tonen voor het folkloristische clublied van dkv. Wij roepen dan ook alle Cambuursupporters op aankomende zondag het Friese ‘volkslied’ massaal uit te fluiten!
STAND UP FOR THE CULTURE