Stop competitievervalsing, stop de beloften!

Stop competitievervalsing, stop de beloften!


Morgen speelt Cambuur weer haar eerste thuiswedstrijd in de Jupiler League. Speelden we vorig jaar
nog tegen PSV, morgen mogen we aantreden tegen de Jong variant van de club uit Eindhoven.De eerste (thuis)wedstrijd van het seizoen is altijd een wedstrijd waar wij naar uitkijken. Hoe anders
is het morgen. Cambuur – Jong PSV is natuurlijk een weinig aansprekend affiche, maar dit is niet ons belangrijkste bezwaar. Ook een thuiswedstrijd tegen een club als Helmond Sport spreekt niet heel erg tot de verbeelding. Wel is Helmond Sport een echte club. Een club waar de spelers spelen om te winnen, en bijvoorbeeld niet slechts om wedstrijdritme op te doen. Een club met echte supporters, al zijn dit er misschien niet veel. Bij Jong PSV weten we zeker dat het uitvak volkomen leeg zal blijven.
Ons belangrijkste bezwaar is echter dat met de Jong elftallen simpelweg sprake is van competitievervalsing. Waarom is sprake van competitievervalsing? De selectie van Jong PSV kan elke wedstrijd weer anders zijn.  

Speel je op vrijdag tegen een belofteteam? Dan heb je het getroffen. Wisselspelers van het eerste
spelen dan zelden mee met de beloften. Het kan namelijk zijn dat ze nog speelminuten krijgen bij de grote jongens. Tref je op een maandag een belofteteam? Dan is de kans een stuk groter dat je een wisselspeler tegenkomt wanneer deze de zondag daarvoor geen speeltijd heeft gekregen. Is een speler van het eerste geschorst? Dan mag hij wel zijn wedstrijdritme op peil houden bij de beloften.  Als je geluk hebt, dan speel je tegen een A-junior die het een keer bij de beloften mag proberen. Heb je pech, dan krijg je drie doelpunten om je oren van een speler die normaal gesproken in het eerste  speelt. Een duidelijker voorbeeld van competitievervalsing is er niet.  

Cambuur Culture kan het goed begrijpen dat Cambuursupporters deze wedstrijd uit principe aan zich
voorbij laten gaan. Toen we nog Eredivisie speelden hebben wij ons al eens uitgesproken tegen de belofteteams (https://cambuurculture.nl/wordpress/cambuur-culture-ondersteunt-alternatief-plan-
voetbalpiramide/). Ook nu en in de toekomst zullen wij ons tegen de Jong-elftallen blijven verzetten.  

Stop competitievervalsing, stop de beloften!

Stand up for the Culture!