Verzoek aan BVO: Trek opgelegde sv’s voor reizen buiten de combi in

Verzoek aan BVO: Trek opgelegde sv’s voor reizen buiten de combi in

Screenshot Gesprek Twitter voetbaladvocaatTwee leden van Supportersclub Cambuur Culture hebben van de BVO een stadionverbod opgelegd gekregen omdat zij buiten de verplichte buscombiregeling de uitwedstrijd tegen FC Twente hebben bezocht. In een brief heeft Cambuur Culture de BVO verzocht deze stadionverboden in te trekken.

Een aantal weken gelden kwam een groep Feyenoord-supporters in het nieuws die buiten de verplichte combiregeling de uitwedstrijd van hun club tegen FC Utrecht bezocht. Deze supporters namen plaats op een familietribune waar vervolgens enige onrust ontstond. De directie van FC Utrecht was van mening dat een stadionverbod wegens het niet voldoen aan de combiregeling zeker op zijn plaats was. De KNVB oordeelde echter anders: “Het feit dat de groep tegen de regels – buiten de georganiseerde combiregeling om – naar Utrecht is gereisd, is volgens de KNVB geen reden voor een stadionverbod”.

Navraag van Cambuur Culture bij voetbaladvocaat mr. Christian Visser (Twitter: @Voetbaladvocaat) van Advocatenkantoor Meijers Canatan Advocaten leerde ons dat de KNVB géén stadionverboden uit mag delen wanneer kaarten op een legale manier zijn verkregen.(zie screenshot) Ook niet wanneer de supporter die de kaart heeft gekocht toevallig, in plaats van voor de thuisspelende club, een voorkeur heeft voor de uitspelende club. Een stadionverbod kan slechts dan worden opgelegd indien bij de desbetreffende supporter sprake is van wangedrag.

De supporters van Cambuur die nu een stadionverbod hebben gekregen hebben hun toegangsbewijs op een legale manier verkregen. Daarnaast hebben zij zich in het stadion van FC Twente keurig gedragen. Cambuur Culture is dan ook van mening dat een stadionverbod niet op zijn plaats is. Zeker niet omdat voormalig veiligheidsmanager Keimpe Vellinga op een forumavond enkele jaren geleden namens de BVO heeft toegezegd dat Cambuur niet langer stadionverboden uitdeelt voor het buiten de combi bezoeken van wedstrijden. Dit vanuit de gedachte dat dit primair de verantwoordelijkheid is van de thuisspelende club. Dat nu een andere veiligheidsmanager de scepter zwaait, betekent nog niet dat oude toezeggingen komen te vervallen.

In onderstaande brief verzoekt Supportersclub Cambuur Culture de BVO de betreffende stadionverboden in te trekken:

Geachte mevrouw Tromp,

Wij hebben van twee van onze leden vernomen dat zij een stadionverbod opgelegd hebben gekregen vanwege de reden dat zij buiten de verplichte buscombiregeling de uitwedstrijd tegen FC Twente hebben bezocht. Wij verzoeken u om navolgende redenen deze opgelegde stadionverboden in te trekken.

Allereerst zijn de betreffende supporters op een legale manier aan een toegangskaart gekomen. Recent oordeelde de KNVB dat het enkel bezoeken van een wedstrijd buiten de combiregeling onvoldoende is voor het opleggen van een stadionverbod. Zie http://www.ad.nl/ad/nl/1016/Nederlands-voetbal/article/detail/3583800/2014/01/25/Geen-Utrechts-stadionverbod-voor-Feyenoordfans.dhtml . Navraag van ons bij mr. Christian Visser, een advocaat gespecialiseerd in voetbalzaken, leerde ons dat op grond van artikel 12.5 van de Standaardvoorwaarden in een dergelijk geval geen stadionverbod uit kan delen. Dezelfde standaardvoorwaarden zijn van toepassing op alle wedstrijden van Cambuur.

Daarnaast heeft uw voorganger, de heer Keimpe Vellinga, tijdens een forumavond enkele jaren geleden namens de BVO de toezegging gedaan dat Cambuur niet langer stadionverboden uitdeelt voor het buiten de combi bezoeken van wedstrijden. Dit vanuit de gedachte dat dit primair de verantwoordelijkheid is van de thuisspelende club. Wij vragen u deze toezegging te respecteren.

Wij verzoeken u zo spoedig mogelijk de onderhavige stadionverboden in te trekken.

Met vriendelijke groet,

SC Cambuur Culture

Update: Vandaag (vrijdag) zijn beide stadionverboden ingetrokken.