Vijf jaar Cambuur Culture!

Vijf jaar Cambuur Culture!

Supportersclub Cambuur Culture bestaat dit jaar alweer vijf jaar. Wat begon als een ‘protestclub’ is uitgegroeid tot een volwaardige supportersvereniging. Afgelopen vrijdag ontvouwden wij op de tribune een groot megadoek. Dit keer niet ter ere van de club, maar ter ere van onszelf. Wij zijn namelijk trots op wat wij met – behulp van onze leden en vele vrijwilligers – sinds onze oprichting hebben bereikt.

In de beginjaren van Cambuur Culture was het contact met het bestuur van onze club slecht. Dit had deels te maken met onze directe manier van communiceren. Een andere aanleiding hiervan was dat wij de plannen voor een ‘update’ van ons prachtige clubwapen naar buiten brachten via de pers. De golf van verontwaardiging was groot, net als het effect. De plannen voor het nieuwe logo gingen niet door. Sterker nog, enige tijd later werd zelfs besloten het door ons gehate geel met blauwe schild dat sinds enige jaren de achtergrond van ons wapen vormde te laten vervallen en de letters SC CAMBUUR bovenaan het wapen toe te voegen. Hiermee was ons historische wapen weer volledig in ere hersteld. Wij beschouwen dit nog steeds als een van onze belangrijkste overwinningen in onze strijd voor de Cambuur Cultuur.

Wij zijn blij dat het contact met ons clubbestuur de laatste jaren is genormaliseerd. Sterker nog, ons  contact met de BVO is zelfs zeer goed te noemen. Waar wij onze clubleiding zeer erkentelijk voor zijn is het instellen van een stadioncommissie bestaande uit supporters. Het is uniek in Nederland dat supporters worden betrokken bij het ontwerp en de plannen voor een nieuw stadion. Cambuur Culture heeft – samen met de jongens van de M.I.-side – een belangrijke stempel gedrukt op het uiteindelijke ontwerp van ons nieuwe onderkomen. Een vierkant stadion, met open hoeken en hoge lichtmasten en tribunes tot aan het veld. Dit is precies wat wij voor ogen hadden. Daarnaast zijn wij op dit moment volop bezig met pogingen onze andere wens te realiseren. Een eigen supportershome, naast dat van de KvC.

Daarnaast hebben wij ook op andere gebieden de nodige stappen gezet. Bijvoorbeeld op het gebied van sfeer. Waar de sfeeracties van Ultras Leovardia vaak bestonden uit kant en klare doeken uit de fabriek, introduceerde Cambuur Culture een aantal jaar geleden voor het eerst zelfgemaakte megadoeken in het stadion. Vele prachtige doeken gemaakt door onze vele vrijwilligers volgden. Ultras Leovardia is inmiddels opgeheven en is vervangen door een nieuw sfeerteam van de KvC. Het doet ons deugd dat zij ons goede voorbeeld volgen en dat nu met regelmaat ook prachtige doeken van de Kern op de tribunes te zien zijn.

Verder verzorgden wij bij belangrijke trainingen de sfeeracties, wat mede heeft gezorgd voor de massale belangstelling van vele duizenden supporters. Verder is onlangs de tweede editie van ons eigen magazine verschenen. In ons magazine zijn interviews en columns verschenen met en van  aansprekende namen als Leo Beenhakker, Alex Pama en Wilfred Genee. De Cambuur Culture Cup, het jaarlijkse 7-tegen-7 supporterstoernooi, is daarnaast elk jaar weer een groot succes.

Het belangrijkste voor een supportersclub blijft echter het supportersbeleid. Ook hier hebben wij belangrijke stappen in gezet, al blijft dit voor verbetering vatbaar. Veel maatregelen waar supporters mee te maken krijgen worden niet lokaal, maar landelijk bepaald. Cambuur Culture is daarom ook zeer blij met de oprichting van Supporterscollectief Nederland, waarin inmiddels de meeste supportersclubs zich bij hebben aangesloten. Cambuur Culture praat al vanaf dag 1 mee over de oprichting van dit collectief en maakt deel uit van het zeskoppige (start)bestuur. Niet alleen lokaal, maar ook landelijk wordt de stem van Cambuur Culture dus zeker gehoord!

Op lokaal gebied zijn er wat betreft het supportersbeleid ook een aantal goede ontwikkelingen geweest. De belangrijkste hiervan vormt in onze ogen de aanstelling van Zoltan Szomoru als supporterscoördinator. Zoltan is een goede bekende van Cambuur Culture en is door ons gevraagd naar deze functie te solliciteren. Wij zijn ook blij met zijn aanstelling en wij plukken hier als supporters nu al de vruchten van. Iets anders waar wij ons lang voor hebben ingezet is dat het sinds enige tijd het is toegestaan dat voorafgaand aan een uitwedstrijd twee biertjes mogen worden gedronken in de bus. Vanaf volgend seizoen hebben wij zelfs de vrijheid gekregen om bij een autocombi een eigen bus te laten rijden. Dit vinden wij een zeer positieve ontwikkeling.

De afgelopen vijf jaar hebben wij veel bereikt. Onze ambitie voor de komende jaren is er niet minder op geworden. We willen ons blijven ontwikkelen en doorgroeien. Jullie gaan nog veel van ons horen. Wij willen al onze leden en vrijwilligers bedanken. Zonder jullie inzet geen Cambuur Culture!

Forza Cambuur. Stand up for the Culture!