Vijf jaar stadionverbod na impulsieve actie tijdens de derby

Vijf jaar stadionverbod na impulsieve actie tijdens de derby

Edwin de Swart, die naam zal menig Cambuur supporter inmiddels bekend voorkomen. Deze supporter rende op 26 januari voorafgaand aan het duel tussen Cambuur en dkv het veld op met een vlag. Hij deed dit zonder kwade bedoelingen en het was een impulsieve actie, zo vertelde hij aan een verslaggever van de Huis aan Huis. Edwin kreeg voor zijn actie een stadionverbod van Cambuur. Begrijpelijk. Hoewel de actie van deze supporter tamelijk onschuldig was, zal iedereen begrijpen dat hij toch de regels overtrad en wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Edwin kreeg van Cambuur een lokaal stadionverbod tot het einde van dit seizoen. Een in vergelijking met de richtlijnen van de KNVB milde straf, maar gezien de omstandigheden van het geval wel een rechtvaardige straf.

Afgelopen week kreeg Edwin de Swart echter een brief van de KNVB. In afwijking van de door Cambuur opgelegde straf stond in deze brief dat hij de komende vijf jaar in geen enkel stadion in Nederland welkom is. Daarnaast moet hij ook nog eens een boete van € 450 betalen. Een zeer harde straf. Zeker gezien zijn niet kwade bedoelingen en impulsieve actie. De KNVB geeft hier dus een stadionverbod zonder naar de omstandigheden te kijken. Patsboem, direct de termijn wat in de regelementen staat. Niet meer en niet minder. Supportersclub Cambuur Culture heeft grote problemen met deze handelswijze van de KNVB.

De KNVB hanteert minimumstraffen. Dit betekent dat wanneer een supporter een bepaalde regel heeft overtreden, hij zonder pardon volgens de richtlijn stadionverboden  van de KNVB wordt bestraft. Deze straffen zijn hoog. Te hoog naar de mening van Cambuur Culture. Daarbovenop komt dat de KNVB deze straffen oplegt zonder ook maar enige rekening te houden met de omstandigheden van het geval en met de dader. De discussie over minimumstraffen speelt ook buiten het voetbal. In de ‘normale’ maatschappij bestaat grote weerstand tegen de minimumstraf. De Raad van State noemde een minimumstraf bij zware misdrijven ‘zeer onwenselijk’ . Bij de strijd tegen ‘voetbaltuig’ lijkt echter alles geoorloofd te zijn. Ook bij lichte overtredingen, zoals die van Edwin. Dat dit zeer onrechtvaardig uit kan pakken is dit een ‘mooi’ voorbeeld van.

Maar er zit ook een andere kant aan het verhaal. Cambuur heeft de overtreding van Edwin gemeld bij de KNVB. Supportersclub Cambuur Culture dacht altijd dat de BVO verplicht is stadionverboden te melden bij de KNVB. Dit blijkt echter niet zo te zijn. Afgelopen week stond in de Huis aan Huis een artikel over het stadionverbod van Edwin waaruit bleek dat Cambuur helemaal niet verplicht was zijn stadionverbod door te geven aan de KNVB . Persvoorlichtster Marloes van der Laan gaf het volgende aan:

“De clubs vaardigen in principe zelf een lokaal stadionverbod uit. Het staat clubs vervolgens vrij om de kwestie aanhangig bij ons te maken. Wat er gebeurd was als Cambuur ons hierover niet had geïnformeerd? Dan had deze man niet een stadionverbod van vijf jaar gekregen.”

Hier blijkt dus duidelijk uit dat wanneer Cambuur de overtreding van Edwin niet had gemeld aan de KNVB, hij geen landelijk stadionverbod van de KNVB zou hebben gekregen.

Cambuur heeft Edwin de Swart bestraft voor zijn overtreding. Terecht in onze ogen. Cambuur besloot rekening houdende met het geval en de omstandigheden milde straf op te leggen. Een stadionverbod tot het eind van dit seizoen. Dit is een straf waar wij ons in kunnen vinden. Vervolgens meldt Cambuur dit stadionverbod aan bij de KNVB. Gevolg hiervan is dat de minimumstraf van vijf jaar wordt opgelegd. Supportersclub Cambuur Culture meent dat Cambuur hiermee de fout is ingegaan. Hoe kan je iemand eerst een milde straf geven en vervolgens ervoor zorgen dat alsnog de veel te zware KNVB-richtlijnen worden gehanteerd? Dit kan niet door de beugel. Supportersclub Cambuur Culture roept de BVO dan ook op alles in het werk te stellen om het stadionverbod van de KNVB terug te draaien.

STAND UP FOR THE CULTURE!