Wat er mis is met het uitbeleid deel 2; absurd dure buscombi’s

Wat er mis is met het uitbeleid deel 2; absurd dure buscombi’s

IMAG0492Tweeënveertig-en-een-halve euro voor de uitwedstrijd naar Go Ahead Eagles. Tweeëndertig-en-een-halve euro voor een ritje van 30 kilometer naar Akkrum-zuid… De prijzen van buscombi’s van de BVO liggen veel maar dan ook veels te hoog.

Volgens de BVO is er geen enkele busmaatschappij in de regio te vinden die Cambuursupporters wil vervoeren. De bussen moeten ingevlogen worden uit Drenthe. Dit zou de reden zijn van de hoge prijzen.

Supportersclub Cambuur Culture heeft de afgelopen dagen contact gehad met verschillende lokale busmaatschappijen. Van enkele busmaatschappijen hebben we inmiddels een antwoord gehad op de vraag of zij voor Cambuur willen rijden. In ieder geval twee regionale busmaatschappijen hebben aangegeven bereid te zijn te willen rijden voor Cambuur!

Cambuur Culture vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de BVO de bussen helemaal uit Drenthe laat komen invliegen. De komende twee uitwedstrijden zijn niet de minste. De derby tegen dkv, en de belangrijke uitwedstrijd tegen directe concurrent Go Ahead Eagles. De uitwedstrijd tegen dkv is inmiddels uitverkocht. Ruim 1.200 supporters betalen nu echter een veel te hoog bedrag voor deze wedstrijd. Vanwege de hoge prijs is voor de wedstrijd tegen de Eagles zeer weinig animo. Wij zijn ervan overtuigd dat Cambuur bij normale busprijzen zeker was geweest van de steun van een veel voller uitvak. Het lijk ons dat Cambuur juíst in wedstrijden zoals deze de steun van een vol uitvak goed had kunnen gebruiken!

Het supportersvervoer wordt de komende twee wedstrijden verzorgd door Drenthe Tours. Los van het feit dat het busvervoer waarschijnlijk een stuk goedkoper had kunnen zijn, zet Supportersclub Cambuur Culture zijn vraagtekens bij de prijs die de BVO voor deze wedstrijden durft te vragen.

De prijs van een buscombi bestaat uit de volgende drie factoren:

  1. De kosten van een toegangskaart;
  2. De kosten van beveiliging; en
  3. De kosten voor het huren van een bus.

De prijs voor de buscombi naar Go Ahead Eagles bedraagt 42,50 euro.

Ad. 1 Telefonische navraag bij Go Ahead Eagles leerde ons dat een kaart voor het Deventer uitvak 20 euro kost. Bij een verplichte buscombi schrijft de KNVB in artikel 37 Handboek Competitiezaken Betaald Voetal een verplichte korting voor van 40% op de reguliere prijs. 20 euro -/- 40% = 12 euro voor een kaartje.

Ad.2 Keimpe Vellinga gaf op de forumavond van 13 februari 2012 aan dat de stewards betaald worden uit de administratiekosten ad 2 euro per supporter per uitwedstrijd.

Ad 3. Dan blijft over de kosten voor het huren van een bus. Volgens een ons bekende Cambuursupporter die contact heeft opgenomen met Drenthe Tours kost een bus voor deze wedstrijd 795 euro. 795 euro / 47 supporters = bijna 17 euro per supporter.

Kaartje € 12 + stewardskosten € 2 + kosten van de bus € 17 = € 31.

De BVO vraagt echter 42,50 euro voor deze wedstrijd. Dit is meer dan 10 euro extra dan de hiervoor door ons berekende prijs! Supportersclub Cambuur Culture vraagt zich dan ook af waar dit gigantische  prijsverschil vandaan komt. De door de BVO gehanteerde prijs ligt meer dan 35% (!) hoger dan het door ons berekende bedrag.

Volgens onze berekening had de uitwedstrijd naar Deventer niet meer hoeven kosten dan 31 euro. Deze prijs had zelfs nog lager uit kunnen vallen indien de BVO gebruik had gemaakt van een regionale vervoerder..

Wij roepen de BVO op om in het vervolg bussen uit de regio te huren. Daarnaast roepen wij de BVO op transparant te zijn over de totstandkoming van de prijs voor een buscombi. De BVO kan een voorbeeld nemen aan Feyenoord of NEC. Deze clubs geven de bestanddelen waaruit de prijs van een buscombi is opgebouwd zeer overzichtelijk weer.